Jibbe Willems
INTERVIEW IN DE GELDERLANDER (KLIK OP FOTO VOOR HELE TEKST)

Wat wilt u bereiken met uw toneelteksten?
 
,,Ik vind het interessant om de drijfveren van anderen te onderzoeken. Juist als dat personages zijn waar je het helemaal niet mee eens bent. Ook voor de toeschouwer is het de moeite waard om mee te gaan met een personage met wie je het helemaal niet eens bent. Ik hou van personages waar je ambivalent tegenover staat. Het grijze gebied tussen goed en kwaad vind ik interessant. Toneel is bij uitstek de plek waar je onderzoek kunt doen naar drijfveren van mensen, zonder je terug te trekken in je eigen gelijk."
Ontbijtgast De Ochtend van 4 - 24 december 2020
TROOSTPOOL

'Verlangen is levensgevaarlijk in een tijd waarin liefkozingen een gezondheidsrisico zijn.'

NIEUW  Kijk NU naar 'Spuug' | Een nieuwe, korte theatertekst geschreven door Jibbe Willems, gebracht door Jade Olieberg. Voor 'Verhalen van Nu' ontmoeten 1 regisseur, 1 schrijver en 1 acteur elkaar op 1,5 meter. Ze produceren in 1 dag een nieuw verhaal.

 

 
"Spuug is sober en trefzeker, zowel in setting, taal als spel. Vol van prachtig ingehouden compassie geeft Olieberg, met weemoedig betraand gezicht, vorm aan haar hunkering naar hunkering. ‘Ik wil dat je me zo hard vastpakt dat ik niet meer kan ademen.’ Willems schreef een zintuiglijke tekst – vol speeksel, snot, sperma en de smaak van desinfectie – afgewisseld met alledaagse observaties en poëtische vergelijkingen." Sander Janssens
De Poolse Bruid in Beste Voorstellingen 2019 - NRC
Stil de Tijd, Casablanca en De Poolse Bruid in de jaarlijstjes - keuze van de critici - beste nieuwe tekst 2019
 
 
 
Age of Rage, Jibbe Willems, Wieke ten Cate Frieda Barnhard, De Toneelmakerij

Een boos meisje van zestien zit in een politiecel, vanwege een racistische aanval op een politica. Ze weet precies wat ze heeft gedaan en waarom in haar radicalisering. Frieda Barnhard speelt de gymnasiaste uit een arm milieu geweldig overtuigend.